Guvernul a modificat legea privind transportul în regim de taxi și închiriere. Reacția UBER

Guvernul a modificat legea privind transportul în regim de taxi și închiriere. Reacția UBER
Publicat: 29/03/2019, 13:08
Actualizat: 12/04/2019, 12:57

Reprezentanții Uber România au anunțat, vineri, că nu schimbă nimic, ca urmare a faptului că în ședința de vineri Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

„Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România – vom continua să operăm ca până acum. Mai mult, Guvernul și-a exprimat clar intenția de a reglementa sectorul de ridesharing printr-o ordonanță separată, în săptămânile următoare. Apreciem angajamentul Guvernului de a grăbi adoptarea unei legislații moderne pentru a răspunde nevoilor pasagerilor și șoferilor din România”, au declarat Oficialii Uber România, vineri.

Ordonanța de urgență care ar putea afecta serviciile de ridesharing intră în vigoare după 60 de zile de la adoptarea sa, timp în care Guvernul a spus că intenționează să treacă o altă OUG pentru a reglementa sectorul de ridesharing.

Ordonanța de azi nu produce efecte și nu schimbă nimic pentru Uber sau pentru șoferii parteneri – serviciul să continua să funcționeze ca până acum.

Știrea inițială. „Am adoptat o OUG îndelung dezbătută în spațiul public, care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Am operat două modificări, am transferat atribuțiile privind organizarea și efectuarea transportului în regim de închieriere de la autoritățile admininstrației publice locale la Autorietatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparență decizională timp de 10 zile, inclusiv autoritățile locale au fost de acord și n-au ridicat observații vizavi de acest punct. A doua modificare pe care am operat-o, am eliminat expresia «în mod repetat», astfel încât sancțiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, a afirmat Daniel Suciu, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Acesta a precizat că actul normativ „nu este îndreptat împotriva nimănui” și că Guvernul dorește stoparea pirateriei din domeniul transporturilor. Totodată, el a spus că Executivul va emite, în maxim trei săptămâni, un alt act normativ pentru reglementarea activității de ride-sharing.

„Acest act normativ nu este îndreptat împotriva nimănui, niciunei activități economice, ne dorim să dăm și să punem stop și capăt pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp. Vă confirm că în ultimele zile am avut discuții și nu puține cu reprezentanții platformelor de ride-sharing și până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe vom emite un alt act normativ, astfel încât și activitatea de ride-sharing să fie reglementată. Ultima discuție pe care am avut-o a fost alaltăieri. S-a consituit un grup de lucru alături de colegii noștri de la Mibnisterul Transporturilor și în maxim trei săptămâni vom avea și un act normativ care să reglementeze și activitatea de ride-sharing. Toate aceste informații le-am schimbat și cu colegii noștri de la Transporturi și acest lucru vă pot confirma și cei din activitatea de ride-sharing. Nu este un act npormativ îndreptat împotriva niciunei activități economice și chiar dimpotrivă, cei din ride-sharing ne-au solicitat să reglementăm această activitate și tocmai acest lucru vi-l pot confirma că o vom face în perioada următoare”, a completat Suciu.

La rândul său, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a declarat, vineri, după ședința de Guvern, că în actul inițial al OUG exista o prevedere privind prelungirea licențelor de transport pe 4 ani care, din cauza observațiilor Ministerului Justiției, nu se mai regăsește.

„Suplimentar, în acel proiect de ordonanță mai era prelungirea licențelor de transport pe o perioadă de 4 ani. Datorită observațiilor primite de la Ministerul Justiției că această prelungire trebuia făcută de autoritățile locale în primă fază printr-un ordin de ministru emis în decembrie 2018, ordinul de ministru fiind anulat în instanță, această prelungire se va face prin ordin de ministru printr-un ordin pe care l-am deja în transprență. Îl voi semna în perioada imediat următoare pentru a nu exista niciun fel de probleme pe transportul intrajudețean. Vom lucra la un proiect de ordonanță pentru a reglementa și celelalte aplicații, că așa este normal, ca toată lumea să se supună unei legislații unitare. Am invitat, pe lângă Ministerul Dezvoltării, și Ministerul Justiției, pentru că în urma observațiilor pe care le au la anumite proiecte pe care le inițiem, vrem să le estompăm de la faza de elaborare a acestui proiect și să nu mai fim nevoiți ca în ultimă instanță să retragem diferite puncte de pe ordonanță, cum a fost cazul prelungirii licențelor pentru transportul intrajudețean”, a explicat Răzvan Cuc.

Guvernul a avut, pe 21 martie, consultări cu reprezentanții COTAR, în urma protestului transporatorilor. Anterior, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au protestat în Capitală, pentru că Guvernul nu promovase OUG promisă în urmă cu trei săptămâni.

Companiile de ride-sharing Uber și Taxify au solicitat, la începutul lunii martie, Guvernului să amâne proiectul de OUG pentru modificarea legii taximetriei, care poate duce la limitarea sau dispariția serviciilor alternative de transport urban.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Primul proiect din lume care transformă deșeurile din poliester în haine
×